Pandemi ve Sonrasında Çine yatırımlar
Ä°ÅŸletmeler 2021 yatırım bütçelerini planlarken, Çin’e yatırım yapmak yabancı firmalar için hala en iyi seçenek.
2020’nin ilk aylarında salgının en kötü bolgesi olan Çin, hastalık kontrol stratejilerinde dogru politika ve özel sektöre verdiÄŸi destek ile salgindan daha güçlü ve daha dirençli bir sekildi cikti.
COVID-19 kontrol önlemlerinin başarılı bir şekilde uygulanmasının ardından işletmeler ve fabrikalar yeniden açıldıktan ve iç hareket tekrar basladiktan sonra, Çin güvenilir bir yatırım hedefi olduğunu kanıtladı.
Çin’in ekonomik görünümü Çin Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan resmi verilere göre, 2020’nin ilk dokuz ayında Çin’e yapılan doÄŸrudan yabancı yatırım yıllık% 5,2 artışla 718,81 milyar RMB’ye (107,2 milyar ABD Doları) yükseldi ve 22.602 yabancı yatırım yapıldı. AÄŸustos ayı sonunda yeni kurulan iÅŸletmeler Yalnızca Eylül ayında, Çin’e doÄŸrudan yabanci yatirim giriÅŸi geçen yılın aynı dönemine göre % 25,1 artışla 99,03 milyar RMB’ye (14,25 milyar ABD Doları) ulaÅŸtı. ExxoMobil, BMW, Toyota ve Invista gibi önde gelen çok uluslu ÅŸirketler Çin’e yatırımlarını artırdı.
Bu, 2020’de küresel Dogrudan yabanci yatirim giriÅŸlerinde tahmin edilen yüzde 40’lık düşüşle büyük bir tezat oluÅŸturuyor. BirleÅŸmiÅŸ Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) tarafından Haziran 2020’de yayınlanan 2020 Dünya Yatırım Raporu’na göre, küresel doÄŸrudan yabanci yatirim (FDI) giriÅŸlerinin düşmesi bekleniyor. 2008 küresel mali krizi sırasında ulaşılan dibinde altında. Etkilenen baÅŸlıca ekonomiler arasında ABD’ye FDI giriÅŸi 2020’nin ilk yarısında yüzde 64,5 azalırken, Almanya aynı dönemde yüzde 23,5 oranında FDI düşüşü yaÅŸadı. Yabancı yatırımcılar için yeni favori destinasyon olan Vietnam bile, 2020’nin ilk sekiz ayında doÄŸrudan yabancı yatırım giriÅŸinin yüzde 5,1 düştüğünü gördü.
Bunun arkasındaki en basit neden, Çin’in COVID-19 salgınından görece hızlı iyileşmesidir. Çin’in COVID-19 yayılımı, virüsün ilk kez tanınmasından yaklaşık iki ay sonra, Şubat ayında ezici bir çoğunlukla kontrol altına alındı.
Nisan ayında, pandeminin merkez üssü olan Wuhan, 2,5 ay süren karantinayi kaldırdı. Dalian, Pekin, Urumçi’de ve yakın zamanda Qingdao ve KaÅŸgar’da ortaya çıkan yeni vakalara raÄŸmen, Çin, bulaşıcı salgınları hızla kontrol altına alma ve kontrol etme kabiliyetini göstermiÅŸtir.
En önemlisi, herhangi bir asemptomatik vakayı ortaya çıkarmak ve virüsün daha geniÅŸ bir yayılma olasılığını ortadan kaldırmak için kümelerin ortaya çıktığı her yerde büyük test ve izleme operasyonları uygulayabildi. ÖrneÄŸin Qingdao’da, saÄŸlık yetkilileri 10 milyon insani test etti, tasiyicilari tespit etti ve beÅŸ gün içinde toplulukda yayılma riskini engelledi. Virüsün yayılmasını kontrol etmeki basarisi bile , Çin’de yaÅŸayan insanlara, iÅŸletmelere ve yabancı yatırımcılara güven saÄŸlıyor.
Nisan 2020 itibariyle, büyük ölçekli sanayi iÅŸletmelerinin yüzde 99’u ve küçük ve orta ölçekli iÅŸletmelerin yüzde 84’ü üretimlerini ülke çapında eski haline getirdi. Ä°ÅŸe dönen personel oranı bu zamana kadar yüzde 94 oldu. Halk da yavaÅŸ yavaÅŸ salgın öncesi yaÅŸam tarzına geri döndü ve 637 milyon insan Ekim ayı başındaki Çin Ulusal Günü sırasında yurt içi seyahatler için yola çıktı, 2019’da kaydedilen trafiÄŸin yüzde 79 2020 ekim ayında gerçekleÅŸti.
Sonuç olarak Çin, üretim faaliyetinin yeniden baÅŸlatılmasından ve lojistik baÄŸlantıların yeniden açılmasından yararlanarak ekonomik bir toparlanma elde etme konusunda küresel olarak liderliÄŸi ele aldı. 2020’nin ikinci çeyreÄŸinde Çin ekonomisi dibe vurdu ve yüzde 3,2 artarak pozitif büyüme göstergeleri gösteren tek G20 ülkesi yaptı. Üçüncü çeyrekte Çin, piyasa tahminlerine paralel olarak yıllık bazda yüzde 4,9 büyüme kaydetti. Tanınmış uluslararası finans kurumları tarafından onaylanan ekonomik görünüm tahminine göre, Çin 2020’de yüzde bir ila iki oranında da olsa pozitif büyüme kaydedecek ve 2021’de yüzde 7-8’lik bir toparlanma yaÅŸayacak.
Birçok ülke hala COVID-19’un yayılmasını kontrol altına almak için mücadele ediyor ve geniÅŸletilmiÅŸ ev karantinaları, kamusal alanlarda sosyal mesafe, seyahat engelleri ve halk saÄŸlığının sürekli izlenmesi ile  ilgili tartışmalar yaşıyor. Bu, doÄŸal olarak, kamuoyunun iÅŸler ve geçim kaynakları konusundaki endiÅŸesi ve daha derin durgunluk risklerinin artması nedeniyle sosyal geri itmeye neden oldu. Bu, Büyük yatırımlar için Çin’i benzersiz ÅŸekilde avantajlı bir konuma getirdi.
Ekim ortasından itibaren birçok ülkeyi vurması beklenen yeni bir salgın dalgasıyla birlikte, Çin’in merkezi ve eyalet hükümetlerinin öngörülemeyen olayların sonuçlarını yönetme konusundaki kanıtlanmış kapasitesi ve hızla deÄŸiÅŸen senaryolara uyum saÄŸlama yeteneÄŸi yabancı yatırımcıların ilgisini çekiyor. Bu nedenle Çin’in küresel pazardaki iÅŸletmelerin hayatta kalmasını ve yenilikçi giriÅŸimlerin yükseliÅŸini kolaylaÅŸtırmada daha büyük bir rol oynayacağı tahmin edilmektedir.
ABD-Çin ticaret savaşı, artan işçilik, hammadde maliyetleri ve iç pazar rekabeti nedeniyle ülkeden ayrılmayı ciddi şekilde düşünen yabancı yatırımcılar, Virüs ile Çin stratejilerini yeniden değerlendirmek için masaya oturdu.
COVID-19’un kontrol altına almak için alınan hızlı önlemlerin ötesinde, Çin, küresel pazardaki olaÄŸanüstü konumunu desteklemek ve yatırımcı güvenini korumak için baÅŸka hangi avantajlara sahiptir ?
Tedarik zinciri
Çin’in geliÅŸmiÅŸ üretim ve lojistik altyapısı, küresel tedarik zincirinde kolayca deÄŸiÅŸtirilmemesini saÄŸlıyor. Devlet ajansı Xinhua’ya göre Çin, BirleÅŸmiÅŸ Milletler endüstriyel sınıflandırmasındaki tüm endüstriyel kategorilere sahip olan tek ülkedir ve bu da firmaların malları kolayca tedarik etmesine olanak tanır. Çin aynı zamanda mesafe olarak en fazka yüksek hızlı tren ve otoyol ağına sahiptir ve bu da ürünlerin verimli bir ÅŸekilde taşınmasına olanak tanır. Bu ulaşım avantajlarının önemi, salgının baÅŸlangıcından itibaren, küresel tedarik zincirlerinin enfeksiyonu kontrol altına alma önlemlerinin sert bir ÅŸekilde uygulanması nedeniyle ciddi ÅŸekilde kesintiye uÄŸramasından itibaren tamamen netleÅŸti. Salgının ilk aÅŸamalarında maske, koruyucu giysi ve tıbbi ekipman üretiminden ve tedarikinden, daha sonraki aylarda tüketici elektroniÄŸi, ev eÅŸyaları ve hediyelik ürünlere kadar, Çin’in ihracatı her türlü ürün kategorisinde uluslar arası kıtlığı telafi etti.
Devasa İç pazar
Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin’in yükselen satın alma gücü, geniÅŸleyen orta sınıfa ve 1,4 milyara yaklaÅŸan nüfusu, onu yakın gelecekte en büyük perakende pazarı haline getirmektedir. ÖrneÄŸin 2019’da Çin Ulusal Ä°statistik Bürosu’na göre, tüketim mallarının toplam perakende satışları 41,17 trilyon RMB’ye (5,97 trilyon ABD Doları) ulaÅŸtı. Birçok yabancı ÅŸirket, ülkeyi geçmiÅŸte olduÄŸu gibi ihracata dayalı üretim için bir üretim üssü olarak kullanmak yerine, özellikle Çin’de yerel tüketime yönelik mallar üretmeye baÅŸladı. Pek çok ÅŸirket için Çin artık en büyük Pazar.
Çin’in açılma reformları
Çin her geçen yıl dünya ticaret örgütü şartlarını yerine getirme noktasında öngürlenden hızlı hareket etmek ve yabancı ürünlerin ithalatını kolaylaştırmaktadır.
Yabancı Yatırım Kanunu ve bu yıl yürürlüğe giren destekleyici düzenlemeler ile ÅŸirket kuruluÅŸu, vergi, finans, reformlarla birlikte – Çin’deki yabancı yatırımcılar, yerli rakiplerle daha dengeli bir zeminde hizmet vermekte.
Teşviklere erişimi için daha fazla serbest ticaret bölgesi sektöre ve bölgeye dayalı gevşetilmesi için daha fazla serbest ticaret bölgesi ilan edildi.21 yeni serbest bölge planlaması yapıldı ve Pekindeki plot bölge yatırımcılara hizmet vermeye başladı.
2021’de neler beklemeli ?
Çin’in koronavirüs salgınını sınırları içinde başarılı bir şekilde kontrol altına alması, ekonomisinin hızla toparlanmasını sağladı. Buna Çin’in istikrarlı sosyal ortamı, entegre endüstriyel sistemi, verimli ve gelişmiş hizmet ve lojistik ağları, iyi eğitimli insan kaynakları ve büyük bir iç pazar yardımcı oldu.
Bu faktörler ve sonuçlari, ülkenin şimdiye kadar yabancı ve yerel şirketlerin büyük ölçekli yer değiştirmelerinden kaçınmasına yardımcı olmuştur.
Dünya bir aşı beklerken COVID-19’un devam ettiÄŸi ve hastalığın önlenmesinin 2021’de yeni normal olmaya devam edeceÄŸi göz önüne alındığında, Çin’in dayanıklılığı yabancı yatırımcıların katılımını çekmeye devam edecek. Ä°ÅŸletmeler bundan yararlanmaya hazırlanmalı ve muhtemelen politika ve vergi teÅŸvikleriyle desteklenecek olan yeni fırsatlardan yararlanmayı planlamalıdır. KuÅŸak ve Yol üzerindeki altyapı projeleri de önümüzdeki yıl tamamlanacak ve bölgesel yatırımları kolaylaÅŸtırmak ve ticareti artırmak için yeni rotalar açılacaktır.
Aynı zamanda, yeni büyüme alanlarının önemini, yerel yönetimler tarafından sunulan teÅŸviklerin yapısını, uygunluk kriterleri ve uyum yükümlülüklerinin yanı sıra yabancı yatırımcılar için mevcut olan politikaların önemini doÄŸru bir ÅŸekilde deÄŸerlendirmek için profesyonel hizmet saÄŸlayıcılara danışılması tavsiye edilir. Çin’de iÅŸ yapma konusunda daha fazla bilgi ve tavsiye için lütfen ekimganimgil@fimexasia.com adresinden bizimle iletiÅŸime geçmekten çekinmeyin.